Huis Marseille
---

Opening solo exhibition "Sense of Colour" in Galerie Fontana (May 14, 2017) by Wannes Ketelaars from Huis Marseille:

"Eén van mijn bezigheden bij Huis Marseille is het inkopen van fotoboeken voor de museumwinkel. Jaarlijks krijgen we ongevraagd honderden boeken binnen met het verzoek of deze kunnen worden opgenomen in de winkel.

Elke ongeveer drie maanden probeer ik deze boeken te bekijken en te beoordelen. Wat is het onderscheidend van een fotoboek op het gebied van inhoud, ontwerp, druk, bindwijze en materiaalkeuze? Een paar jaar geleden pakte ik een blauw dun boek van de stapel. Ontwerp, druk, bindwijze en materiaalkeuze waren opvallend en uitstekend in orde. De inhoud echter, daar kon ik als kijker geen grip op krijgen in eerste instantie. Pas enkele maanden later, toen ik wist dat beelden uit het boek gebaseerd zijn op herinneringen uit de jeugd van Simone, kon ik de gebruikte beeldtaal te pakken krijgen.

Cees Nooteboom schreef ooit: "Een herinnering is als een hond die gaat liggen waar hij wil". Daar heeft hij wat mij betreft gelijk in. Het boek Ký úc//Memento neemt je mee langs wolken en sterrenstelsels, door bossen met vreemde kleuren.

Herinneringen zijn niet maakbaar of stuurbaar. Het zijn onzichtbare fragmenten van gevoel en zintuiglijke waarnemingen uit het verleden. Het goede van het boek is dat het persoonlijke wat aan een herinnering kleeft je niet wordt opgedrongen; je wordt zelf een beetje een hond die al snuffelend overal wil gaan liggen.

Met "Sense of Colour" maakt Simone net als in haar boek Ký úc//Memento het onzichtbare zichtbaar. De gebruikte parfums worden gedwongen kleur te bekennen. De kleur blauw die aan één van de acht geuren wordt toebedeeld wordt hierdoor nonsense en een marketingmiddel.

De resultaten zijn wat mij betreft net zo spannend als wanneer je bijvoorbeeld water ontleedt; je houdt twee onzichtbare gassen (zuurstof en waterstof) over. Je kunt dus van twee stoffen die geen water zijn water maken.

Simone is er in geslaagd om een beeld te maken van onzichtbare materie, iets wat geen beeld is. Kortom; zij maakt juist het onzichtbare zichtbaar."
---

© 2017, Wannes Ketelaars - Huis Marseille (Amsterdam, NL).